HASSES SIDA OM TURISM OCH RESOR.

Denna sida uppdaterad 2011-10-23

denna sida tänker jag visa några foton och skriva lite nyttig och förhoppningsvis intressant information om olika länder, städer och andra resmål. Vissa resor har jag själv gjort under åren och andra är sådana resor, som jag hoppas kunna realisera någon gång.

Denna sida kommer jag att komplettera med fler
foton och mer text när reslusten faller på.


Polen
Kołobrzeg - polska östersjökustens pärla.


Den kilometerlånga stranden i
Kołobrzeg, (tyska Kolberg)
Bilden visar den kilometerlånga stranden i Kołobrzeg, (tyska Kolberg). Orten har funnits redan på 700-talet och är omnämnd redan i medeltida texter från cirka år 1000, i samband med att biskopssäte i Gniezno bildades. Kołobrzeg är en populär kur- och semesterort. Staden skadades svårt under andra världskriget och återuppbyggnaden av dess centrala delar runt omkring katedralen påbörjades inte förrän på 80-talet. Området har uppmärksammats för sin intressanta och vackra arkitektur.

I Kołobrzeg finns ett stort antal restauranger både i centrum och utefter den kilometerlånga strandpromenaden. Man kan man äta, dricka och även dansa hela natten om man har lust. Utbudet är stort med goda soppor, många sorters fisk och annan god mat. Gott öl och olika sorters alkohol kan man köpa på de flesta serveringar. Där finns också kafé med olika sorters kaffe och goda bakverk eller glass, om man blir sugen på något sött. Om sommaren pågår en massa arrangemang för både ungdomar och vuxna. Ibland sänds radio- eller TV-program direkt från strandscenen. Ett flertal konserter är också tradition. Den årligen återkommande "Sunrise Festival" är en trance och club-festival som pågår i tre dagar. För den äldre publiken kan det bli rätt så ljudligt och störande med den musikstilen.

 


Fältmarskalk Józef Piłsudski (1867-1935). Polens förste president.
.Staty i "Park 18 Marca" .


Jag poserar framför en av fontänerna i
den vackra parken "Park 18 Marca"
i centrum av Kołobrzeg.

En vanlig syn på somrarna i Kołobrzeg är grupper av barn från olika barnkolonier i Polen. Här svalkar dom sig vid en fontän i "Park 18 Marca" .


Denne positivhalare ser man varje sommar vid stranden. Hans papegoja tar myntet i näbben och släpper det i muggen.


Hanna och jag vid badstranden i Kołobrzeg. Sommaren 2005.

Den mysiga puben "Kamienny Szaniec" (sv. Stenskansen) som ligger alldeles vid stranden. Här låg tidigare fortet Kamienny Szaniec från år 1832.


KOLOBRZEG - AUGUSTI 2007
En film som visar staden Kołobrzeg (ty. Kolberg) - kanske den trevligaste och mest populära badorten utefter den polska östersjökusten. Filmen visar livet på och omkring badstranden och det populära nybyggda hamnområdet "Nowy port" (Nya Hamnen).
Här strosar såväl polska turister från hela Polen som turister från andra länder. Om sommaren kommer busslaster med kolonibarn från övriga Polen samt turistbussar med tyskar som beser staden en eller ett par dagar. Man får även glimtar från fiskhamnen.

Tyvärr glömde filmaren att visa den trevliga småbåtshamnen "Port Jachtowy". Där på innergården till den gamla fästningen kan man lyssna på musik, dansa, köpa god fisk och öl i stort sett varje kväll på sommaren. Där finns också en pub om man vill sitta inomhus.


Turism till Polen:
Staden Kołobrzegs hemsida: här
Läs mer om hälsoresor till Kołobrzeg: här

Stena Lines Polenguide:
här

Polska Turistorganisationens turistguide (21-sidig pdf-fil): här
Flyglinjer:
Lågprisflyg Sverige-Polen: Ryanair och WizzAir
Anm: Tyvärr har Wizz Air lagt ner flyglinjen Göteborg - Gdańsk.
Färjelinjer:

Ystad- Świnoujście: här och här
Karlskrona-Gdynia (Gdańsk): här

Resebyråer:
SPA-resor och övriga resor till Polen:
Östersjöresor - kör hälsoresor till Hotel Verano i Kołobrzeg från Göteborg: här
Orbis Resor AB - Stockholm: här
Polenresor - Malmö: här
SPA- och hälsohotell i Kołobrzeg: (finns ca. 40-50 hotell)
Hotel Verano (f.d. Węgiel Brunatny): här
Hotel ProVita: här. Priser för behandlingar: här
Tysk sida med ex. på 12 st. hälsohotell i Kołobrzeg: här
Några polska städer:
Szczecin - officiell hemsida (polska): här

Gdańsk - officiell hemsida: här

Kołobrzeg - som kallas "Östersjöns Pärla"
: här
Reportage från Kołobrzeg i Helsingborgs Dagblad: här
Kraków - officiell hemsida: här

Sevärdheter:

Wieliczska - intressant saltgruva nära Kraków: här

Auschwitz (Oswięcim) - gripande och sevärt muséum: här
Mitt fotogalleri: Polen


 

"Tężnia Solankowa" (saltgraderverk),
som finns i staden Ciechocinek i Polen.
Polen
Ciechocinek

berömd kurort i länet Kujawsko-Pomorskie

Bilden visar en av flera s.k. "Tężnia Solankowa", som finns i staden Ciechocinek i Polen. "Tężnia Solankowa" betyder saltgraderverk. Byggnaden är en träkonstruktion där det varma saltvattnet, som kommer från underjorden pumpas upp och rinner ner genom inbäddade växter och kyls ned för att utsöndra jod som sprids i luften runtomkring. Denna tężnia är 800 meter lång och är fortfarande i bruk. Folk med t.ex. astmatiska problem vandrar där eller sitter på bänkar. Luften luktar lite speciellt och är väldigt hälsosam. I Chiechocinek finns många spa-hotell som har olika hälsokurer i sitt program. En del av behandlingen går ut på att promenera i området och andas in den jodhaltiga luften. Det finns en jättevacker stor park i anslutning till saltgraderverken. Staden ligger i länet Kujawsko-Pomorskie i mitten av Polen. Staden är inte stor men är en välkänd kurort i Polen. Dit kommer polacker, rika judar från Israel och andra för att fira semester och få hälsobehandlingar, dansa och äta m.m.

Jag har trots mycket sökande inte kunnat finna någon svensk resebyrå, som kör resor till Ciechocinek. Man kan flyga till Warszawa och därifrån åka tåg till Ciechochinek. Tåglinjen Warszawa-Łowicz-Kutno-Ciechocinek är 216 km och tar nästan 7 timmar med tåg. Om man kör bilvägen är sträckan 196 km. och tar ca. 3½ timma. Från Gdańsk till Ciechocinek är det ca. 246 km och tar ca. 5 timmar med tåg. Med bil kör man på ca. 3 timmar till Ciechocinek.

Läs mer om hälsoresor till Ciechocinek: här


 

Den antika bron Khajo-bron
( Pol-e-Khajo)
i Isfahan i Iran.

Iran
Isfahan - en vacker stad med vackra antika
broar och många andra sevärdheter.

Bilden visar den vackra antika bron Khajo-bron ( Pol-e-Khajo) i Isfahan i Iran. Den är 132 meter lång och byggd i två våningar. I brons nedre del kan man ofta höra människor sjunga för att utnyttja den fina akustiken.

Isfahan anses av många vara världens vackraste stad med sina 5 antika broar och många andra vackra sevärdheter. Broarna över den grunda Zayandehfloden (Zayandeh Rud) byggdes på 1600-talet och är mycket vackra. Man bör definitivt avsätta gott om tid för att ströva längs floden för att titta på några av dem.

Den äldsta bron är "Pol-e Shahrestan" som troligen byggdes på 12-talet under Seljuk-perioden. Längre uppströms finns Khajo-bron ( Pol-e-Khajo). Denna bro är kanske den vackraste av de fem broarna. Den byggdes i mitten av 1600-talet av Shah Abbas II år 1650. Den var färdigställd år 1665. Nästa bro är Jubi-bron "Pol-e Jubi". Jubi-bron är nästan 150 meter lång och har 21 valv. Den byggdes under Shah Abbas den stores period ursprungligen som en akvedukt för att försörja palatsträdgårdarna på norra stranden av floden. Bron länkade saman Isfahan med den armeniska förorten Jolfa.

Ytterligare uppströms igen är den 298 meter långa "Si-o-Se Pol" (bron med 33 valv). Sio-seh-pol uppfördes mellan 1599 och 1602. Bron med sina 33 vackra valv ger denna långa bro en elegant siluett.

Den femte bron är Maarnan-bron (Pol-e.Maarnan)

Alla broarna har olika arkitektur. I den ena finns ett tehus, i en annan finns en restaurang etc. Broarna är unika att se för en svensk.

Dessutom finns där många andra kulturella och vackra hus och
intressanta sevärdheter. Det kejserliga palatset Ali Ghapoo
byggdes under Safavid-dynastin i slutet av 1500-talet då Isfahan var som mest blomstrande och huvudstad i Iran.

Fakta om Iran (Utrikespolitiska Institutet: här
/Klicka på Genvägar/Välj Världens Faktabank/Välj Land

Fakta om Iran (Wikipedia): här

Karta över Iran (Google Maps):
här
Läs Daniel Werners intressanta reseskildringar: här

Läs resebyrån 'Viktors Farmor' - World Wide Expeditions: här
Fotogalleri: Iran